Schimmel"Help, ik heb een schimmelnagel." Met deze klacht komen veel mensen naar de pedicure. Het is meteen de lastigste klacht om te verhelpen en het grootste deel van de behandeling zult u zelf moeten doen. Twee maal daags de nagel behandelen en elke vergeten dag is minstens twee extra dagen. De schimmel wil naar het gezonde deel van de nagel, daar vindt het zijn voedingsbron. Dat betekent, dat er niet elke maand 1,5 gezonde milimeter nagel groeit, maar veel minder. Daarom duurt het minstens een jaar om de schimmel te verdrijven.

  Hoe u aan die "coole paddo" bent gekomen is meestal niet te achterhalen. Gelukkig is één ding heel duidelijk: het gaat om een cosmetisch probleem. Uw gezondheid zal er niet onder lijden en aan het uiterlijk is genoeg te doen.
Er zijn heel veel middelen in de handel die de schimmel kunnen bestrijden. Pillen zijn een laatste paardemiddel, de bijwerkingen zijn erger dan de kwaal en de schimmels worden resistent. Vaak helpen de medicijnen korte tijd goed, maar als er ergens sporen achter zijn gebleven, zal na een poosje het probleem opnieuw de kop op steken. Dan met een resistente schimmel.

Één van de eenvoudigste manieren om schimmel aan te pakken is de omgeving veranderen. Onze Ph-waarde is een aantrekkelijke woonomgeving voor de schimmel en die kunt u heel eenvoudig veranderen door bijvoorbeeld 2 maal daags een paar druppels appelazijn of DodeZeezout (opgelost in een beetje water) op de nagel te wrijven.

Behalve in de nagel komen schimmels ook voor in de huid van de voet. Het stellen van een juiste diagnose is werk voor de huisarts of dermatoloog. De pedicure kan het bestrijden van nagelschimmel ondersteunen door de aangetaste nagel(s) zo dun mogelijk te vijlen. Hierdoor kan het bestrijdingsmiddel goed bij de aangetaste nagelcellen komen.

Preventie is heel belangrijk, ook als u de schimmel eenmaal onder controle heeft.
Hier volgen wat tips:

  • Schimmel houdt van warm, donker en vochtig. En van een slechte weerstand.
  • Was uw voeten dagelijks, zonder zeep, en droog ze heel goed af, vooral tussen de tenen.
  • Draag bij voorkeur sokken van wol, vochtafvoerende kunststof of katoen, zodat uw voeten droog blijven.
  • Draag goed passende en ventilerende schoenen en wissel ze regelmatig. Strooi ook af en toe in al uw schoenen een schimmelwerend middel of..... zout
  • Draag slippers in (openbare) wasgelegenheden (schimmel is besmettelijk, ook via het badmatje thuis)