Nagels


Nagels zijn nodig, zij beschermen de zenuwen van de vinger- en teentop en houden de vorm van de teen in stand.
Onze teennagels groeien langzaam: het duurt twaalf tot zestien maanden om een nieuwe nagel op de grote teen te laten groeien.

Aan het begin van de nagel bevindt zich de nagelriem. Deze dunne huidplooi groeit een stukje op de nagel en sluit een onderliggende ruimte af. Door de nagelriem terug te duwen, kunnen bacteriën zich nestelen in deze ruimte, met als gevolg een ontsteking. Daarom laat ik nagelriemen met rust.

 

Er zijn veel nagelaandoeningen, velen als gevolg van ziekte of medicijnen. Daar is niet altijd iets aan te doen, wel kan in een aantal gevallen een kunstnagel voor een mooier uiterlijk zorgen, bijvoorbeeld in de zomerperiode of alleen voor een vakantie.

Ook een schimmelnagel kan prima verstopt worden onder een laagje gel!

De pedicure ziet vaak een ingroeiende nagel. Verkeerd knippen en teveel druk zijn daar (meestal) de oorzaak van. Eenmaal ingegroeid mag de pedicure hier niets meer aan doen, dat is werk voor een arts. Als het dreigt mis te gaan heeft een pedicure wel heel wat mogelijkheden om dat te voorkomen.
Door de nagelwallen open te houden, krijgt de nagel meer ruimte. Speciaal materiaal onder de zijkant(en) van de nagel plaatsen dwingt tot een rechtere uitgroei.

 

Soms is het nodig om een beugel te plaatsen. Op deze manier groeit de nagel uiteindelijk weer netjes recht.