eelt en likdoorns


Eelt is een verdikking van de huid en ontstaat door wrijving en druk op de huid. Het meeste eelt komt  voor op voeten en dan vooral op de hielen en onder de voorvoet. Bij de vorming van eelt kunnen factoren als onder andere erfelijkheid, ziekte of hormoonwisselingen een rol spelen.
Het is verstandig om eelt goed soepel te houden. Droog eelt kan barsten met (bloedende en pijnlijke) kloven als gevolg. De pedicure kan het eelt regelmatig verwijderen en de kloven behandelen, zodat de pijn verlicht wordt.   

 

Als het eelt plaatselijk naar binnen groeit en de dode huidcellen niet meer weg kunnen, ontstaat de aandoening die wij likdoorn of eksteroog noemen. Kenmerk van een likdoorn is dat deze pijnlijk is bij druk op de plek zelf. Dit in tegenstelling tot wratten, die voel je vooral bij druk vanaf de zijkant. Een likdoorn onder de voet doet dus bij elke stap zeer.

 


Het verwijderen van een likdoorn is dagelijks werk van de pedicure en gebeurt snel en vrijwel pijnloos. Toch komt het onding na verloop van tijd meestal terug: de oorzaak is nog niet verdwenen.
Mogelijke oorzaken zijn niet goed passende schoenen of een verkeerde afwikkeling van de voet.

Eelt en likdoorns zijn nare en lastige problemen, maar in samenwerking met de pedicure is de overlast goed onder controle te houden.